SEO Arama motoru optimizasyonun temelini kavramak ve başarılı bir optimizasyon süreci yürütmek için özellikle Google benzeri arama motorlarının nasıl çalıştığına dair temel bilgileri öğrenmeniz gerekir. Arama motoru optimizasyonu için bu temel bilgileri öğrenmek çok önemli. Arama motoruna sunulan bir içeriğin, arama motoru tarafından nasıl süreçler sonucunda, kullanıcıya faydalı içerik olarak sunulduğu öğrenmek bizleri SEO çalışmalarında başarılı olmamızı sağlayacaktır. Google gibi arama motorları için yapılan optimizasyon çalışmaları Dijital Pazarlama faaliyetleri açısından oldukça faydalıdır. Web sitesi olan her işletme SEO odaklı çalışmalara önem vermelidir. Bunun içinde, arama motorlarının çalışma mantığını anlamalıdır.

İçindekiler

Arama Motoru Nasıl Çalışır?

Google ve diğer arama motorları nasıl çalışıyor? Sorusunun cevabı oldukça basittir. Google arama motoru tüm dünyadaki internet – web site içeriklerini belirli kriterlere göre sınıflandırır; tarar ve indeksler. Sonrasında, insanın düşünce, fikir, niyet gibi zihinsel süreçlerini taklit eden (veya taklit etmeye çalışan) algoritmalar kullanır. Bu algoritmalar, web içerikleri alaka, özgünlük, faydalı gibi sıralama kriterlerine göre sıralar ve sayfalara ayırır.

Bu bilgilerin yanı sıra, yapay zeka ve makine öğrenimine bağlı olarak; hangi bilgi ve içeriklerin sıralanması ve nasıl, nerede gösterilmesi gerektiğine karar veren bir sistem mevcuttur. İçerik ve bilgilerin Google arama motorunda, kullanıcı arama amacı ve niyeti de dikkate alınır. Kullanıcı, arama, konum, web site ziyaretleri Google algoritmasında kullanıcı arama niyetine uygun içeriğin sıralanmasına olanak sağlar. Örneğin; bir araba markasını Google arama motorunda arattıysa; Farklı bir aramada ‘A’ ile başlayan bir anahtar kelime yazmaya başladığı anda ‘Araba, Araba fiyatları’ vb alakalı anahtar kelimeler kullanıcıya gösterilir. Daha önceki, arama niyetine bağlı olarak kullanıcıya alakalı içerik sunmayı hedefler.

SEO için arama motorlarının bir içeriği kullanıcıya sunmak için artık birçok üst düzey algoritma, teknoloji, bilgisayar programları, tarayıcılar vs kullanmaktadır. Arama motorları sürekli kendileri geliştirmekle beraber; arama motorlarında oluşan dijital pazarlama süreçlerinin rekabetinden kaynaklı olumsuz ve değersiz içerik yönetiminin önüne geçmek için güncellemeler ve yaptırım politikaları geliştirmektedir. Dijital pazarlama ve Arama Motoru Pazarlaması (SEM) için arama motorunun çalışma prensiplerini iyi anlamak gerekiyor.

google arama motoru yazisi 6611

Web Tarayıcılar, İndeksleme (Dizine Ekleme)

Arama motorları, web sitelerine örümcek (web tarayıcı olarak da bilinirler) adı verilen web tarayıcıları gönderirler. Bu web tarayıcılar internet sitelerini/sayfalarını ziyaret ederler. web sitesi içerikleri, teknolojisi, optimizasyonları vs hakkında bilgi toplarlar. Topladıkları bilgileri arama motoruna sunarlar. Arama motoru algoritmaları, bu bilgiler ve uygunluk kriterleri dahilinde sıralama ve düzenleme yaparlar. Bu süreçteki tüm işlemlere indeksleme (dizine ekleme) denir. İndeksleme, arama motorlarının yapı taşlarından biridir. Bundan dolayı; indeksleme teknoloji internet sitesi sahipleri, yöneticileri, işletmeler vs için çok önemlidir. İndeksleme, SEO arama motoru optimizasyon süreçleri içinde oldukça dikkat edilen bir husustur. Arama motorları, kullanıcılarına en yararlı, uygun içeriği, bilgiyi, ürünü sunmak için web tarayıcıları ve indeksleme teknolojisi birlikte çalışır. İndeksleme, bir diğer adıyla dizine ekleme ve web tarayıcılar olmadan arama motorları kullanıcılarına sunacakları veriyi, içeriği bulamazlardı. Bu sebeple; web tarayıcı (örümcekler) ve dizin oluşturucular (indeksleyiciler) arama motorlarının temel yapı taşlarıdır.

A) Web Tarayıcılar ve İndeksleyiciler (Dizin Oluşturucular) Nasıl Çalışır?

Arama motoru botlarının iki ana türü; Web tarayıcı ve dizin oluşturuculardır. Web tarayıcılar (örümcekler) internet siteleri/sayfalarındaki bağlantıları takip ederler. Ve buldukları içerikleri indeksler. Dizin oluşturucular daha sonra web tarayıcılar tarafından toplanan verileri bir veri tabanında dizin oluşturmak için kullanırlar. Bu sayede arama motorunda bir kullanıcı; bir anahtar kelime sorgusu yaptığında en alakalı sonuç dizinlerden gelir, arama motoru sonuç sayfasında (SERP) sıralanır.

Web tarayıcılar, internet sayfalarını belirli sürelerle otomatik olarak tarayan ve internet siteleri hakkında veriler toplayan programlardır. Bu verileri toplamak için bağlantıları dikkate alır. Bir web sayfasını taradıktan sonra, hangi sayfayı taraması gerektiğini, bu bağlantılar sayesinde yapar. Bu bağlantıları; web tarayıcılara, internet sitesi yöneticileri tarafından hazırlanan, site haritaları aracılığıyla sunulur. Tarayıcılar, yeni eklenen sayfaları bulmak veya revize edilen sayfaları bulmak için bağlantılar takip eder. Akabinde, taramaya kaldığı yerden devam eder. Taramalar sonucunda, kaliteli ve eksiksiz bir indeksleme olması önemli. Bunun için; web site teknoloji, içerikleri gibi SEO arama motoru kriterlerine uygun olmalıdır. Dizin oluşturucular, web sayfalarında buldukları tüm verileri, veri tabanı ve dizinlere eklerler. Dizinler, internet sayfaları başlık (H etiketleri), içerik ve URL gibi tüm bilgileri içerir. Bu bilgiler, daha sonra arama sorgunuzla en alakalı sonuçlarla bağdaştırıp, arama motoru sonuç sayfasında sıralar.

B) SEO Arama Motoru Optimizasyonu için Tarama ve İndekslemenin Önemi

SEO arama motoru optimizasyonu için; tarama ve indeksleme süreci birkaç nedenden dolayı önemlidir. Arama motorları, bir web sitesindeki yeni veya revize edilmiş bir içeriği dizine eklemek için tarama yaparak bulur. İnternet sitesi, arama motoru örümcek botları tarafından taranmıyorsa; dizine dahil edilmeyecek ve bu nedenle arama sonuçlarında site görünmeyecektir. İkinci olarak, tarama ve indeksleme süreci, arama motorlarının sonuçlarını güncel tutmasını sağlayan süreçlerdir. Arama motoru web sitesini tarama ve indeksleme sürecinde ne kadar iyi anlarsa: Kullanıcı tarafından yapılan anahtar kelime bazlı aramalarda web sayfasını Google’da üst sıraya çıkarır.

İnternet sitenizde veya sayfanızda yapmış olduğunuz değişikler tarama ve indeksleme sürecini artı veya eksi yönde etkiler. Bunun için, tarama ve indeksleme süreçlerine yönelik SEO kriterlerine uymak gerekir. Dizine eklenmiş, site veya sayfanın SEO uyumlu olması; SERP ‘te üst sıralarda ve iyi sonuçlar almanızı sağlar. SEO arama motoru optimizasyonu kapsamında, tarama ve indeksleme en önemli iki süreçtir. Web tarayıcılar ile yapılan tarama, arama motorlarının veri tabanlarına ve dizinlerine içerik bulmak için kullanılmaktadır. Ve dizinleme, Google gibi arama motorlarının SERP sonuçlarını güncel tutmasını sağlar.

arama motoru tarama indeksleme dizine ekleme 6611

Arama Motoru Tarama , İndeksleme – Dizine Ekleme

C) Web Sitesi İçerik İndeksleme

Arama motoru web tarayıcı internet sitesini bulduktan ve web site hakkında bilgi topladıktan bir sonraki adım indekslemedir. İndeksleme; toplanan bu bilgilerin Google gibi arama motorlarının veri tabanına veya dizinine eklenmesi işlemidir. Dizin, kullanıcı bir şey aramak için arama motorunu kullandığında, SERP ‘te ilgili sonuçları sunmasını sağlayan teknolojidir. Web sitesindeki içerikleri, indekslemek – dizine eklemek için, arama motoru içeriğin ne hakkında olduğunu anlaması gerekir. Bu süreç; arama motoru teknolojisi, insan dilini analiz etmek ve anlamak için; bilgisayar teknolojisinde kullanılan, doğal dil işleme adı verilen bir teknolojiyle yapılabilir. Arama motoru içeriği anladıktan ve analiz ettikten sonra, içeriği dizine ekler. Daha sonra, yapılan ilgili arama sorgularıyla eşleştirebilir. SEO arama motoru optimizasyon süreçleri, içerik indekslemesi için birçok detayı sunar.

İçeriğin ne ile alaka olduğunu açıklayıcı başlıklar, URL’ler, görseller, site içi linkler, videolar kullanılır. Ve anahtar kelime etiketleriyle, arama motorunun içeriği anlaması sağlanabilir. Arama motorları için indeksleme önemlidir. İndeksleyiciler, Google benzeri arama motorlarının temel bileşenleridir. Çünkü kullanıcı bir sorguyu aramak için arama motorunu kullandığında, alakalı sonuçlar sunması sağlanır. Alakalı sonuçları sunmak içinde, tarama ve indeksleme botları kullanılır. Bu durum, arama motorunun en tabi işlevidir. Arama motorları, kullanıcılara web içeriklerini sorgular sayesinde içerik sağlayan web tabanlı teknolojilerdir.

D) Web Sitesi Taranabilirliğini Geliştirmek

Web sitesi arama motorları tarafından taranabilirliğini iyileştirmek önemlidir. Bunun için kullanılan birkaç SEO türleri ve formülü vardır. İnternet sitesi kaliteli ve alakalı dahili ve harici bağlantılara sahip olmalıdır. Bu sayede, web sayfalarını ve diğer alakalı internet sitelerini birbirine bağlanır. Harici (backlink) ve dahili (site içi linkleme) bağlantılar, tarama ve indeksleme için ve SEO için önemli optimizasyondur. web sitesi robots.txt arama motoru komutlari 6611Diğer bir taranabilirlik kriteri; SEO uyumlu özgün yazılı içerik, görsel içerik, URL yapısı, başlık etiketleridir. Bunlara ek olarak, site haritası kullanımı da önemli bir kriter. Site haritası, internet sitesindeki sayfaları listeler. Ve sitedeki sayfa URL ve başlıkları hakkında bilgiler sağlayan dosyalardır. Web site haritaları, web tarayıcılarının sitedeki sayfaları bulmasını ve dizine eklemesini kolaylaştırır.

Bir internet sitesinin veya sayfasının taranabilir ve indekslenebilir olmasını etkileyen bir diğer standart ise; robots.txt dosyasıdır. Robots.txt dosyası bir web sitesi oldukça önemlidir. Arama motorunun hangi web sayfalarını tarayıp, dizine ekleyeceğini bu dosya sayesinde yapar. Arama motorlarının web sitesiyle olan iletişimin kurallarını bu dosya ile sağlayabilirsiniz. Robots.txt dosyası sayesinde arama motorlarıyla olan birçok kuralı yönetebilirsiniz. Ziyaretçi sayısı az sayfaların arama motoru tarafından taranmasını engelleyebilirsiniz. Tarama bütçesi için kullanılması tavsiye ediliyor. Robots.txt ile SEO arama motoru optimizasyonu için faydalı dönüşümler alabilirsiniz. Robots.txt dosyanızı test aracı ile test etmek için >> Robots.txt Test Aracı

E) XML Site Haritası

XML site haritası olsada, olmasa da, internet sitesi arama motorları tarafından taranır. Ve dizine eklenir. Büyük ölçekli web siteleri için XML site haritası olması son derece önemli. Bu sitelerde yapılan sürekli güncellemeleri arama motoruna sunar. XML site haritası, arama motoruna sayfaların en son ne zaman değiştirildiği gibi bilgileri de verir. Bu durum, arama motorlarının siteyi daha daha iyi indekslemesine yardımcı olur. Her sayfanın arama motorunda en güncel versiyonunun olmasını sağlar. XML haritası, internet sitesinin indekslenmesi, dizine eklenmesi için gerekli olmasada kullanılması kesinlikle tavsiye ederiz.

dijidijital.com xml site haritasi seo arama motoru 6611

F) Search Console ile Dizine Ekleme

Google Search Console ile siteyi daha hızlı tarar, dizine ekleyebilirsiniz. Bunu yapmak için, dizine eklenmesini istediğiniz sayfanın URL’sini üstteki arama alanına girmeniz yeterlidir. Sayfa Google tarafından zaten biliniyorsa, size sayfa hakkında bir dizi bilgi sunulacaktır. Ancak, sayfa henüz dizine eklenmemişse, dizine ekleme talebinde bulunursunuz. Bu işlemler içeriğin keşfedilmesi ve Google’ın belirli bir sayfayı anlamasını, dizine eklemesini sağlamak için faydalıdır. Sayfanın Google ve kullanıcılar tarafından görülebilir olmasını istiyorsanız, bu araç ve yöntem yararlı sağlar.

google search console URL denetleme dizine ekleme 6611

G) XML Besleme ve API

Web içeriğinizi doğrudan Google’da dizine alınıp barındırmanın farklı yolları vardır. Siteyi dizine eklemesi sürecinde bu yöntemler, zaman ve kaynak tasarrufu sağlar. Bu yöntemlerden biri XML feed‘leri veya API‘ler aracılığıyla Google içeriğe doğrudan erişmesi sağlanmaktadır. Böylece, arama motorunun siteyi taraması ve dizine eklemesi kolaylaşır. Bu yöntemin bir diğer faydası da sayfaların Google SERP’te daha hızlı yükselmesine yardımcı olur. Web sayfalarının dizine eklenmesi için alternatif bir yöntem arıyorsanız. Google’a XML feed ve API’ler aracılığıyla sayfa içeriklerine doğrudan erişim sağlayın. Google gibi arama motorlarının siteyi geç taraması veya taramaması size maliyet olur. Tarama bütçesi için bu önemli bir detaydır.

H) Google Firebase

google firebase; oyun ve uygulama geliştirmek için kullanılan bir platformdur

Google Firebase

Google Firebase, 2011 yılında kurulmuştur. 2014 yılında Google tarafından satın alındı. Google Firebase, web tabanlı, mobil uygulamalar ve oyunlar oluşturmak ve geliştirmek için kurulmuş bir platform. Google tarafından desteklenmektedir. Global olarak milyonlarca işletme tarafından güvenilir ve kullanılmaktadır. Sağlamış olduğu teknoloji ve altyapı, kullanıcı sayısını günden güne arttırmaktadır. Google arama motoru, sayfaları ve içerikleri indeksleme her zaman iyi performans gösterir. Fakat web-mobil uygulamalar, oyunlar konusunda geliştiricileri zorluyor. Bu noktada, Google Firebase devreye giriyor. Google Firebase sayesinde, uygulama içeriğine doğrudan erişmesini sağlamaktadır. Sonuç olarak, içeriğin nasıl taranacağını bulma ihtiyacını ortadan kaldırıyor. SEO arama motoru optimizasyonu içinde bu platformun kullanımı önemlidir.

Google’ın içeriği çaba harcamadan anında indekslemesini sağlamaktadır. Ve ardından, erişim teknolojisine bağlı olarak, kullanılabilir en iyi teknolojidir. Geliştirilen web tabanlı teknolojinin, hangi boyutta etki yaratacağını bu platform ile anlamak mümkün. Şöyle ki, Google en alakalı içeriği kendi platformu ile en alakalı şekilde sunmaktadır. Bu da, uygulamanın arama motorundaki performansını etkilemektedir.

I) Google Tarama Bütçesi

Google tarama bütçesi, Google’ın belirli sürelerle web sitesindeki ziyaret edeceği sayfa sayısıdır. Yani, Google tarama botları web sitesi sayfalarının kaç tanesini taradığını gösteren sayıdır. Bu tarama belirli süreli olduğu için, web sitesi teknolojisi çok önemlidir. Taranan sayfa sayısı, web sitenizin boyutu ve teknolojisine bağlı olarak değişiklik gösterir. Bunun yanı sıra taranan sayfa sayısı, sunucu hızı dahil olmak üzere, birçok faktör tarafından belirlenir. Çok fazla sayfaya ve içeriğe sahip büyük ölçekli web siteleri, sunucularının ek trafiği kaldırabileceğinden emin olmaları gerekir. Aksi takdirde, Google tüm sayfalarınızı tarayamaz. Ve bu faktör arama motoru sıralamasının düşmesine neden olur. Google’ın tüm web sayfaları tarayabilmesini sağlamak için; en iyi yol, özel bir sunucu kullanmaktır. Bu sayede, mümkün olan en yüksek hıza ulaşırsınız. Bundan dolayı da, Google sitede daha fazla sayfayı ziyaret etmesi sağlanır. Tarama bütçesi, SEO arama motoru optimizasyonu süreçlerinde oldukça dikkat edilmesi gereken faktördür.

Arama Motoru Algoritmaları

Arama motoru algoritmaları sürekli olarak değişmekte ve gelişmektedir. Algoritmaları genellikle iki ana faktöre göre geliştirilmektedir. Bunlar, Sayfa içi faktörler ve sayfa dışı faktörler. Sayfa içi faktörler; başlıklar, URL’ler, bağlantılar, ve anahtar kelimeler gibi web sayfasının içeriklerini ifade eder. Sayfa dışı faktörler ise, backlink – gelen bağlantılar ve sosyal sinyaller gibi unsurlardır. Bu faktörlerin her ikisi de arama motorları tarafından bir internet sayfasının belirli bir sorguyla, alaka düzeyini belirlemek için kullanılır.

algoritmalar, site içi ve site dışı seo kriterlerine göre güncellenir

Arama Motoru Algoritma

A) Arama Motoru Algoritmaları Nedir ve Nasıl Çalışırlar?

Arama motoru algoritmaları, web siteleri ile arama motoru arasındaki kuralları, talimatlar, teknolojileri ifade eder. Algoritmalar, web sayfasının arama motoru taranacağını, indeksleme, dizine ekleme yapılacağını belirtir. Kurallara uymayan içerik ve sayfa SERP’ te görünmeyecektir. Birçok talimatlar dizisini kapsar. Örneğin; bir arama motoru, bir kullanıcının sorgusuna yanıt olarak hangi web sitelerinin görüntüleneceğini belirlemek için algoritmalar kullanır. Bir arama motoru dizine eklediği, tüm web sitelerini ilgili anahtar kelimeler için tarar. Ardından, bu web sitelerinden hangilerinin en alakalı ve önemli olduğunu belirlemek için bir sıralama sistemi kullanır. Bu süreç bir Arama motoru algoritmasının nasıl çalıştığına basit bir örnektir.

Sonuç olarak, en alakalı web siteleri SERP’ in en üstünde görünecek şekilde ve önem sırasına göre görüntüler. Arama motorları, algoritmaların bir süreci otomatikleştirmek ve istenen sonuçları üretmek için nasıl kullanılabileceğinin sadece bir örneğidir. Arama motorları için algoritmalar, sistemin en iyi şekilde çalışmasını sağlayan en etkili yoldur.

B) Arama Motoru Algoritmaları Nasıl Değişiyor?

Arama motoru algoritmaları belirli süreler içinde çok defa değişti. Ve teknolojiye bağlı olarak gelişmeye devam ediyor. İnternetin ilk günlerinde, arama motorları bugün olduğundan çok daha az sofistikeydi. Bir web sayfasının alaka düzeyini belirlemek için kısıtlı faktörler kullanıyorlardı. Büyük ölçüde anahtar kelimeler ve meta etiketler gibi sayfa içi faktörlere güveniyorlardı. Ancak bu yaklaşım, SERP’ te daha üst sıralarda yer almak isteyenler tarafından manipüle ediliyordu, kısmi olarak. SERP ‘te üst sıralarda yer almak için sayfalarını anahtar kelimelerle dolduran web sitesi sahipleri tarafından kolayca kullanılıyordular. Bu sorunla mücadele etmek için arama motorları yeni algoritmalar geliştirdi.

Örneğin, gelen bağlantılar ve sosyal sinyaller gibi sayfa dışı faktörlere daha fazla ağırlık vermeye başladı. Bunların manipüle edilmesi sayfa içi faktörlerden daha zordur. Bu nedenle, bir web sayfasının kalitesi hakkında daha doğru bir gösterge sağlarlar. İnternet büyüdükçe, arama motoru algoritmaları da karmaşıklaştı. Artık mümkün olan en alakalı ve doğru sonuçları sağlamak daha sağlıklı. Hem sayfa içi hem de sayfa dışı çok çeşitli faktörleri arama motorları dikkate almaktadırlar. Arama motoru algoritmaları, SEO arama motoru optimizasyonu süreçlerini de çok fazla etkiliyor.

C) Web Sitesinin SERP ‘teki (Arama Motoru Sonuç Sayfası) Sıralamasını Hangi Faktörler Etkiler?

İnternet sitelerinin arama motoru sonuç sayfalarındaki (SERP’ler) sıralamasını etkileyen birçok faktör vardır. En önemli faktörlerden bazıları; başlık etiketleri, özgünlük ve anahtar kelimeler gibi sayfa içi faktörleridir. Bunun yanı sıra backlink, sosyal medya ve sosyal sinyaller gibi sayfa dışı faktörleri de içerir. Her faktörün göreceli önemi belirli bir arama motoruna bağlı olarak değişir. Ancak hepsi web sitelerinin SERP sıralamasını belirlemek için belirli bir dereceye kadar kullanır. Diğer SEO arama motoru optimizasyon faktörleri bu sıralamalarda belirleyici olabiliyor.

SERP arama motoru sonuc sayfasi 6611

SERP (arama motoru sonuç sayfası)

D) Arama Motoru Algoritmalarının Geleceği Nedir?

Arama motorlarının algoritma geçmişine bakıldığında, kullanıcı deneyimi ve hataların giderilmesine bağlı yapılmaktadır. Bunun yanı sıra doğru ve özgün içeriğin, sorgulara karşılık sıralaması ve alakalı sonuç vermesi başlıca kriterdir. Ticari ve diğer sebeplerden dolayı, yapılan algoritma karşıtı doğru olmayan işlemleri önlemek gerekiyor. Bu ve buna benzer ana algoritma kriterleri göz önüne alındığında, algoritmaları sürekli geliştirmek rutin bir iştir. Arama motorları için, devam etmesi muhtemel bazı eğilimler arasında, sıralamaları belirlemek önceliktir. Bunun için, hem sayfa içi hem de sayfa dışı faktörler önem kazanmakta. Bu faktörlerin kullanılması ve sonuçların doğruluğunu ve alaka düzeyini daha da iyileştirmek için yapay zeka (Al) kullanımı söz konusudur. Yapay zeka teknolojisinin en etkin kullanıldığı alanlar arasında başlarda gelmekte. İnternet teknolojileri büyümeye ve değişmeye devam ettikçe, arama motorlarına güç veren algoritmalar da değişecektir.

SEO arama motoru optimizasyonu için algoritmalar önemli bir süreci ifade eder. Arama motorlarında gerçekleşen algoritmalar sonucu, web sayfa ve içeriklerinin SERP sıralamalarında değişikliklere neden olduğu görülmektedir. İnternet sitesi sahipleri buna benzer değişikliklerden etkilenmemek için algoritmalara bağlı SEO çalışmaları yapmaktalar. Arama motorları tarafından yapılan bu tarz değişiklikler, birçok site sahibi içinde rekabeti eşitliyor. Arama motoru reklamcılığı (SEA) yatırımı kısıtlı bütçelerle yapan işletmeler, SEO yatırımlarına önem verebiliyor. Bu durum, ikili ve üçlü rekabeti tetikliyor. Arama motorları bu süreci stabil tutmak adına, algoritma çalışmalarını güncellemek zorunda kalıyor. Hızlı değişen sistemler ve girişimler sonucu bu güncellemeler önem kazandı.

Arama Motoru Makine Öğrenimi (ML – Machine Learning)

Makine öğrenimi (Machine Learning – ML) ve yapay zeka arama motoru algoritmalarında giderek daha önemli bir rol oynuyor. Bunun nedeni, arama motorlarının belirli bir sorgunun arkasındaki kullanıcı amacını daha iyi anlamasını sağlamasıdır. Ve ardından bu sorguyu en alakalı sonuçlarla eşleştirmesine olanak sağlaması. Arama motorlarında makine öğrenimi, reklam ve organik sonuçların sıralaması için oluşturulan algoritmalara da etki etmektedir.

google arama motoru yapay zeka temsili görseli, SEO

Arama Motoru Makine Öğrenimi

A) Makine Öğrenimi Nedir ve Neden Önemli?

Makine öğrenimi, bilgisayarlara açıkça programlanmadan verilerden öğrenmeyi öğretme yöntemidir. Yapay Zekanın bir alt kümesidir. Daha fazla veri verildiğinde otomatik olarak gelişebilen bir yapay zeka biçimidir. Makine öğrenimi önemlidir çünkü arama motorlarının bir sorgunun arkasındaki kullanıcı amacını daha doğru bir şekilde anlamasına ve ardından bu sorguyu en alakalı sonuçlarla eşleştirmesine olanak tanır. Bu, arama motorlarının büyük miktarda veriyi hızlı ve verimli bir şekilde taramasına olanak tanıdığı için internet büyümeye devam ettikçe özellikle önemlidir. Makine öğrenimi, SEO arama motoru optimizasyonu süreçlerine de etki ediyor. Arama motorlarında yapılan değişikliklere ve algoritma güncellemelerine ön ayak oluyor.

B) Makine Öğrenimi Arama Motorlarını Nasıl Değiştiriyor?

Makine öğrenimi (ML – Machine Learning), bilgisayarların insan sorgularını anlamasını ve yanıtlamasını kolaylaştırarak yaşadığımız dünyayı değiştiriyor. Ayrıca arama motorlarının bir kullanıcının sorgusunu en alakalı sonuçlarla daha doğru bir şekilde eşleştirmesini mümkün kılıyor. Bu önemlidir. Çünkü insanların aradıkları bilgileri daha kolay bulmalarını sağlar. Ve insanların arama motorlarında bir şeyler aramak için harcadıkları zamanı azaltmaya yardımcı olur. Makine öğrenimi ve yapay zekanın bu denli gelişimi ve değişimine arama motorları da hızlı tepki veriyor. Örneğin; sesli arama motoru araması, artık kullanıcıları çoğunluğu tarafından aktif olarak kullanılıyor. Şöyle ki, trafikteki bir sürücü telefon ile temasını minimuma indirerek yol tarifi aramasını sesli komut ile yapabiliyor.

C) Makine Öğrenimi Arama Motoru Algoritmalarının Geleceği için Ne Anlama Geliyor?

Arama motoru algoritmalarında makine öğrenimi, daha doğru ve ilgili sonuçlara olanak tanıdığı için gelecekte muhtemelen artacaktır. Ayrıca, makine öğrenimi insanların internette bir şeyler aramak için harcadıkları zamanı azaltmaya yardımcı oluyor. Bunun nedeni, arama motorlarının büyük miktarda veriyi daha hızlı sağlamasıdır. Ve verimli bir şekilde taramasına olanak tanır. İnternet büyümeye devam ettikçe, makine öğrenimi sürekli değişerek önemli hale gelecektir. İnsanlar bu sürece hızlı bir şekilde ayak uydurmaya çalışacaklar.

D) Makine Öğrenimi SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) Geleceği için Ne Anlama Geliyor?

Arama motoru sonuçlarının doğruluğunu ve alaka düzeyini artırmaya yardımcı olabilecektir. Bundan dolayı, SEO arama motoru optimizasyon süreçlerinde, makine öğrenimi kullanımının artması muhtemeldir. Ayrıca, makine öğrenimi insanların arama motorlarında bir şeyler aramak ve taramak için harcadıkları zamanı azaltacak. Kullanıcı, arama motorunda sorgu yaparken tuş kombinasyonu yerine sesli aramayı kullanıyor. Fiziksel bir ürünün aynısını satın almak isteyince, Google Lens ile benzer veya aynı ürünü bulup satın alabiliyor. İnsanların iletişim için kullandıkları uzuvları ile arama yapmalarına olanak sağlıyor. Eğer sesli arama veya görsel aramaya uygun web içeriğine, teknolojisine sahip olmamız bundan dolayı önem kazanıyor. Güncel SEO arama motoru optimizasyonu gelişmelerini takip edip uygulamamız gerekir.

E) Makine Öğrenimi Arama Motorlarının Geleceği için Ne Anlama Geliyor?

Arama motorlarında, makine öğreniminin geleceği, giderek daha önemli bir rol oynaması muhtemeldir. Bunun nedeni, daha doğru ve alakalı sonuçlar elde edilmesini sağlamak. Ayrıca, makine öğrenimi insanların internette bir şeyler aramak için harcadıkları zamanı azaltmaya yardımcı olabilir. Bunun nedeni, arama motorlarının büyük miktarda veriyi daha hızlı ve verimli bir şekilde incelemesine olanak sağlamasıdır. Teknolojik ve yapay zeka gelişmelerinin gelişimi, arama motorları için çok büyük atılım anlamı taşıyor. Sundukları hizmet alt yapıları makine öğrenimine bağlı olarak büyümektedir. Google arama motoru gelir sağladığı noktalarda, bu teknoloji muhakkak sürekli yenilemektedir. Aksi halde, büyük gelir ve kullanıcı kaybı yaşar.

F) Google Makine Öğrenimini Nasıl Kullanıyor?

Google arama motoru, makine öğrenimini çeşitli şekillerde kullanıyor. Şöyle ki, arama motoru sonuçlarının kalitesini artırmak için kullanmakta. TO ‘nun (TO : Bir tıklamayla oluşan gösterim yüzdesi. Gösterim sayısının tıklama sayısına göre oranı) bir web sitesinin kalitesini belirlemede en önemli faktörlerden biridir? Bu noktada Google, TO tahminlerini iyileştirmek için makine öğrenimini kullanıyor. Başka bir deyişle Google, arama sonuçlarını daha iyi hale getirmek için makine öğrenimini kullanıyor..

Google arama motorunun makine öğrenimini kullanmasının bir başka sebebi, SERP sıralama algoritmalarını iyileştirmektir. Arama motoru sıralama algoritmaları, bir web sitesinin arama sonuçlarında nerede görüneceğini belirleyen algoritmalardır. Google, sıralama algoritmalarını iyileştirmek için makine öğrenimini kullanıyor. Bunu, verilerdeki kalıpları tanımlamak için kullanmaktır.

Örneğin, çok sayıda kişi belirli bir sorgu için ilk sonuca tıklarsa, Google bunu ilk sonucun sorguyla alakalı olduğuna dair bir sinyal olarak alacaktır. Google, ayrıca sıralama algoritmalarını daha esnek hale getirerek iyileştirmek içinde, makine öğrenimini kullanıyor. Misal, eskiden Google bir dizi faktörü dikkate alan ve ardından bir sonuç çıkaran katı bir algoritma kullanıyordu. Şimdi ise Google, algoritmalarını daha esnek hale getirmek için makine öğrenimini kullanıyor. Bu, daha geniş bir faktör yelpazesini dikkate alabilecekleri ve daha iyi sonuçlar üretebilecekleri anlamına geliyor. Sonuç olarak, Google makine öğrenimini buna benzer şekillerde kullanıyor. Ancak Google makine öğrenimini, yapay zekayı tek kullanan değil. Pek çok şirket ürün ve hizmetlerini geliştirmek için makine öğrenimini kullanıyor. SEO arama motoru

Google Arama Sorgunuzla Alakalı Bilgileri Bulmak için Makine Öğrenimini Nasıl Kullanıyor?

Arama motorlarının ve makine öğreniminin nasıl çalıştığından bahsettiğimize göre, Google’ın arama sorgunuzla alakalı bilgileri bulmak için makine öğrenimini nasıl kullandığına açıklayalım. Google’ın makine öğrenimi algoritmaları sürekli olarak gelişmekte ve kullanıcı niyetini anlama konusunda daha doğru hale gelmektedir. Her yeni arama sorgusunda, algoritmalar kullanıcıların ne aradığı hakkında biraz daha fazla şey öğreniyor. Bu, Google’ın gelecekteki sorgular için daha alakalı sonuçlar sunmasını sağlar.

Örneğin, “Dijital pazarlama” şeklinde bir arama yaparsanız, algoritmalar talimatları aradığınızı hatırlayacak ve “Dijital pazarlama nasıl yapılır” gibi gelecekteki aramalar için benzer sonuçlar gösterecektir. Bu şekilde, makine öğrenimi Google’ın her kullanıcı için daha kişiselleştirilmiş sonuçlar sunmasını sağlar.

Google Arama motoru makine ogrenimi ML Machine Learning nasil kullaniyor scaled 6611

Google Arama Motoru Makine Öğrenimi (ML – Machine Learning) Nasıl Kullanıyor

Makine Öğrenimi Kullanan Diğer Dijital Platformlar?

Facebook, haber kaynağını iyileştirmek için makine öğrenimini kullanıyor. Netflix, önerilerini iyileştirmek için makine öğrenimini kullanıyor. Pinterest, kullanıcılar tarafından önceden sabitlenen öğelerle uyumlu içeriği bulmak – keşfetmek için kullanır. Ayriyeten, kullanıcılarına içerikler önermek için makine öğrenimini kullanır. Twitter, kullanıcıların takip etmesi için yeni kişiler önermek üzere makine öğrenimi algoritmalarını kullanır. Algoritma, kullanıcının halihazırda kimleri takip ettiği, etkileşimde bulunduğu içerik türleri ve kullanıcının arkadaşlarının kimleri takip ettiği gibi faktörlere bakar. TikTok, kullanıcılar için akışları düzenlemek için makine öğrenimi algoritmaları kullanmaktadır. Akış, her kullanıcının benzersiz ilgi alanlarına ve TikTok içeriğiyle etkileşimlerine göre kişiselleştirilir.

Peki, makine öğrenimi ve yapay zekayla ilgili, tüm bunlar sizin için ne anlama geliyor? Eğer bir web sitesi sahibiyseniz, makine öğrenimine dikkat etmeye başlamanız gerektiği anlamına geliyor. Çünkü işiniz üzerinde büyük bir etkisi olacak. Eğer bir SEO Uzmanı iseniz, makine öğrenimine dikkat etmeye başlamanız gerekiyor. Çünkü işiniz üzerinde büyük bir etkisi olacaktır. Bir web sitesi için SEO arama motoru optimizasyonu için makine öğrenimi ne kadar önemliyse; diğer dijital platformlar içinde o denli önemlidir. Eğer ki, sadece teknolojiyle ilgiliyseniz, makine öğrenimine dikkat etmeye başlamalısınız, çünkü dünya üzerinde birçok teknolojide büyük bir etkisi olacak.

Arama Motoru Makine Öğrenimi ve Tıklama Oranı

Google’ın makine öğrenimi algoritmalarını geliştirmenin bir yolu, belirli bir sorgu için görüntülenen sonuçların tıklama oranına (TO) bakmaktır. TO, kullanıcıların belirli bir sorgu için görüntülendiğinde, bir sonuca ne sıklıkta tıkladığının bir ölçüsüdür. Bir sonucun TO ‘sunun yüksek olması, kullanıcıların bu sonucu alakalı bulduğu ve tıklama olasılığının daha yüksek olduğu anlamına gelir. Bu da Google’ın algoritmalarına sonucun sorguyla alakalı olduğunu ve algoritmaların gelecekteki sorgular için sonucu görüntüleme olasılığının daha yüksek olacağını söyler.

Öte yandan, bir sonucun düşük TO ‘ya sahip olması, kullanıcıların bu sonucu alakalı bulmadığı ve tıklama olasılığının düşük olduğu anlamına gelir. Bu, Google’ın algoritmalarına sonucun sorguyla alakalı olmadığını ve algoritmaların gelecekteki sorgular için sonucu gösterme olasılığının daha düşük olacağını söyler. Zamanla, Google’ın makine öğrenimi algoritmaları TO’lar hakkında daha fazla veri topladıkça, hangi sonuçların belirli bir sorguyla alakalı olduğunu ve hangilerinin olmadığını daha iyi anlamaya başlarlar. Bu, gelecekteki sorgular için görüntülenen sonuçların kalitesini artırmaya yardımcı olur.

Google’ın makine öğrenimi algoritmaları sürekli olarak gelişmekte ve kullanıcı niyetini anlama konusunda daha doğru hale gelmektedir. Her yeni arama sorgusunda, algoritmalar kullanıcıların ne aradığı hakkında biraz daha fazla şey öğreniyor. Google’ın makine öğrenimi algoritmalarını geliştirmenin bir yolu, belirli bir sorgu için görüntülenen sonuçların tıklama oranına (TO) bakmaktır.

TO, belirli bir sorgu için görüntülendiğinde kullanıcıların bir sonuca ne sıklıkta tıkladığının bir ölçüsüdür. Bir sonucun yüksek bir TO ‘ya sahip olması, kullanıcıların bu sonucu alakalı bulduğu ve tıklama olasılığının daha yüksek olduğu anlamına gelir. Bu da Google’ın algoritmalarına sonucun sorguyla alakalı olduğunu ve algoritmaların gelecekteki sorgular için sonucu görüntüleme olasılığının daha yüksek olacağını söyler.

Arama Motorları Kullanıcı Niyeti (User intent)

Kullanıcı amacı, belirli bir arama motoru sorgusu için, hangi sonuçların gösterileceğini belirleyen önemli bir faktördür. Bilgilendirici, yönlendirici ve işlemsel gibi farklı kullanıcı amacı türleri vardır. Arama motorları, bir sorgunun arkasındaki kullanıcı niyetini en alakalı sonuçlarla eşleştirmeye çalışır. Örneğin, kullanıcı belirli bir konu hakkında bilgi arıyorsa, arama motoru bilgilendirici sonuçlar göstermeye çalışacaktır. Birisi belirli bir web sitesini arıyorsa, bir arama motoru gezinmeye yönelik sonuçlar göstermeye çalışacaktır. Eğer birisi bir şey satın almak istiyorsa, arama motoru satın alma işlemleriyle ilgili sonuçlar göstermeye çalışacaktır. Buna benzer örnekler, arama motoru hizmet politikasını da belirlemektedir. Algoritmaların birçoğu kullanıcı niyetine bağlı olarak şekillenmektedir. SEO arama motoru optimizasyonu yaparken; kullanıcı amacı ve arama öngörülerine dikkat etmeliyiz.

Kullanıcı Niyeti Neden Önemlidir?

Kullanıcı niyeti önemlidir. Çünkü belirli bir sorgu için hangi sonuçların gösterileceğini belirlemeye yardımcı olur. Bir arama motoru, bir sorgunun arkasındaki kullanıcı amacını en alakalı sonuçlarla doğru bir şekilde eşleştirebilirse, kullanıcının aradığını bulması daha olasıdır. Bundan dolayı da, insanların internette bir şeyler aramak için harcadıkları zaman azaltmaya başlar.

Bazı Kullanıcı Amacını Eşleştirmenin Zorlukları Nelerdir?

Kullanıcı amacını eşleştirmenin zorluklarından biri, belirli bir sorgunun arkasındaki kullanıcı amacının ne olduğunu belirlemenin zor olabilmesidir. Bunun nedeni, insanların aynı şeyi ifade etmek için farklı kelimeler veya ifadeler kullanabilmesidir. Örneğin, bir birey, bir şey satın almak istiyorsa “fiyatı nedir” kelimesini kullanabilir. Veya “satın al” ifadesini kullanabilir. Bir diğer zorluk da kullanıcı amacının zaman içinde değişebilmesidir. Şöyle ki, bir kişi belirli bir konu hakkında bilgi bulmak için bir arama motoru kullanabilir. Ancak daha sonra aynı arama motorunu bu konuyla ilgili bir şey satın alabileceği bir web sitesi bulmak için kullanabilir.

Kullanıcı Niyeti, Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) Geleceği için Ne Anlama Geliyor?

Kullanıcı amacı; SEO arama motoru optimizasyonu geleceğinde, giderek daha önemli hale gelmesi muhtemeldir. Bunun nedeni, sonuçların doğruluğunu ve alaka düzeyini artırmaya yardımcı olabilmesidir. Ayrıca, İnternet büyümeye devam ettikçe, farklı kullanıcı amacı türlerinin sayısının da artması anlamına gelmekte. Bu da arama motorlarının bir sorgunun ardındaki kullanıcı amacını en alakalı sonuçlarla doğru bir şekilde eşleştirebilmesi gerektiği göstermektedir. Kullanıcı amacı daha önemli hale geldikçe, makine öğreniminin SEO ‘ya katkısı gederek artmaktadır.

Kullanıcı amacına bir örnek vermek gerekirse: Diyelim ki kişi, “Online SEO Eğitimi” arıyor. Google arama motoru sorgusuna “Çevrimiçi SEO Eğitimi Satın Al” yazabilirler. Bu durumda, kullanıcı amacı işlemseldir. Çünkü, kişi bir şey satın almak istemektedir. Bu durumda Google, kişinin internetten SEO eğitimi satın alabileceği web sitelerini, alakalı sonuçlarda göstermeye çalışacaktır. Örneğin; birisi sosyal medya tarihi hakkında bilgi arıyor. Sorguya “Sosyal Medya Tarihi” yazabilir. Bu durumda, kullanıcı amacı bilgilendiricidir. Çünkü kişi belirli bir konu hakkında bilgi aramaktadır. Bu durumda arama motoru, sosyal medya tarihiyle ilgili makaleler veya blog yazıları gibi bu sorguyla alakalı sonuçlar göstermeye çalışacaktır.

Arama Motor Sonuç Sayfaları (SERP) Nasıl Oluşturur?

dijidijital.com arama motoru sayfa incelemesi 6611

Web Sitesi Arama Motoru Sayfa İncelemesi

Arama motorları, belirli bir sorguya ilişkin sonuçları göstermek için “işleme” adı verilen bir süreç kullanır. Bu, bir web sayfasının HTML kodunun alınması ve bir web tarayıcısında görüntülenebilecek bir biçime dönüştürülmesi işlemidir.

Arama motorları belirli bir web sitesinde ne olduğunu anlamak için çeşitli yöntemler kullanır. Bunun bir yolu web sitesinin koduna bakmaktır. Bu kod yapısı; HTML, CSS ve Javascript ‘i içerebilir. Kodu anlayarak, arama motorları web sitesinin içeriği ve yapısı hakkında bir fikir edinebilir.

Bununla birlikte, başlık ve meta etiketler gibi diğer ipuçlarını da dikkate alır. Ayrıca, diğer web sitelerinden gelen bağlantıların (backlink) sayısına da bakar.

Arama motorları tüm bu faktörleri göz önünde bulundurarak, bir web sitesinin ne hakkında olduğunu ve diğer web sitelerine göre nasıl sıralanması gerektiğini anlayabilir.

Örneğin; bir web sitesi, kodunun yapılandırılma şeklini değiştirirse, web sitesinin arama motoru sonuçlarında farklı şekilde gösterilmesi mümkündür.

Farklı arama motorları (Yandex, bing vs) sayfaları işlemek için farklı yöntemler kullandığını da belirtmek gerekir. Bu, belirli bir sorgu için sonuçların hangi arama motorunun kullanıldığına bağlı olarak değişebileceği anlamına gelir.

Tüm bunlar, karmaşık bir süreç olsa da, arama motorlarının nasıl çalıştığının önemli bir parçası olduğunu söylemek mümkündür. Render işleminin nasıl çalıştığını anlayarak, arama motorlarının belirli bir sorgu için sonuçları nasıl gösterdiğini daha iyi anlayabiliriz.

SERP (Arama Motoru Sonuç Sayfası) Oluşturmasını Engelleyen Unsurlar

Arama motoru sonuç sayfasının oluşturmanın zorlukları arasında, bir web sitesindeki tüm içeriği doğru bir şekilde gösteriminin olmaması. Bunun nedeni, bazı içeriklerin kodda veya arama motorlarının erişemediği diğer alanlarda gizli olabilmesidir. Sonuç olarak, bir web sitesindeki içeriğin tamamının arama motoru sonuçlarında gösterilmemesi mümkündür.

Buna ek olarak, bir web sitesinin oluşturulma şekli de zaman içinde değişebilir. Bu, belirli bir sorgu için sonuçların da zaman içinde değişebileceği anlamına gelir. Aslında önemli bir detaydır, bu durum. Şöyle ki, web sitesinde kullanılan teknoloji belirli sürelerle yenilenmesi veya değiştirilmesi gerekebilir. Bu hususu dikkate almayan birçok site trafik ve sıralama kaybetmektedir.

Arama Motorları Web Sayfaları ve İçerik Türlerini Nasıl Sıralar?

Web sayfaları ve içerik türleri arama motorunda sıralanması belli başlı kriter ve algoritmalara göre yapılır. Arama motorlarında web sayfa ve diğer içerik türlerinin sıralanması arasında birkaç temel fark vardır. İlk fark, sayfaların sıralanmasında kullanıcı niyetinin önemli olmasıdır. Bu, arama motorlarının kişinin belirli bir terimi sorguladığında ne aradığını dikkate aldığı anlamına gelir. İkinci fark ise arama motorlarının belirli bir sorguya ilişkin sonuçları anlamak ve göstermek için render adı verilen bir süreç kullanmasıdır. Bu süreç karmaşık olabilir ve internet büyüdükçe sürekli değişmektedir. Üçüncü fark ise, farklı arama motorlarının sayfaları işlemek için açıklanan ve açıklanmayan farklı yöntemler kullanmasıdır. Bu, belirli bir sorgu için sonuçların hangi arama motorunun kullanıldığına bağlı olarak değişebileceği anlamına gelir.

Tüm bu faktörler, sayfaların arama motorlarında sıralanmasına ilişkin karmaşık sürece katkıda bulunur. Bu faktörleri anlayarak, arama motorlarının nasıl çalıştığını ve belirli bir sorgu için, arama motoru sonuçlarını nasıl gösterdiklerini daha iyi anlayabiliriz. Arama motorları, kullanıcıların sorguları için mümkün olan en iyi sonuçları sağlamak üzere sürekli olarak gelişmektedir. Bu nedenle, belirli bir sorgu için gösterilen sonuçlar, o anda en alakalı olana bağlı olarak zaman içinde değişebilir. Örneğin, 2021 yılında “Katar” için yapılan bir Google araması Katar kültürü ile ilgili sonuçlar gösterirken, 2023 yılında aynı terim için yapılan bir arama “Dünya Kupası” ile ilgili sonuçlar gösterebilir. Bu, arama motoru sonuçlarının zaman içinde nasıl değişebileceğine dair sadece küçük bir örnektir.

Nihayetinde, herhangi bir arama motorunun amacı, kullanıcıları için en alakalı ve güncel sonuçları sağlamaktır. Dolayısıyla, arama sonuçlarınızın neden eskisinden farklı göründüğünü merak ediyorsanız, bunun nedeni muhtemelen algoritmanın yeni bilgileri yansıtacak şekilde güncellenmiş olmasıdır. Peki Google bunu nasıl yapıyor? Arama motorları, kullanıcılar tarafından yapılan sorguyu birkaç adımda ortaya çıkarır ve kullanıcıya sonuçları gösterir.

Arama Motoru Kullanıcı Sorgularının Sonuçlarının Nasıl Listeler?

  • Sınıflandırma
  • Bağlamsallaştırma
  • Bağlan
  • Arama
  • Sırala
  • Göster
  • Kişiselleştirin

Kullanıcının sorgusu, anlamını belirlemek için arama motoru tarafından sınıflandırılır. Arama motoru daha sonra kullanıcının konumunu, cihazını ve diğer faktörleri anlayarak sorguyu bağlamsallaştırır. (Bağlamsallaştırma: bir olguyu, aktiviteyi, araştırmayı, fikri daha ispatlı ve anlamlı kılmak için ilgili tüm detayların toplandığı veri kümesiyle ilintileme, karşılaştırma vs durumu nedir). Arama motoru kullanıcının amacını anladıktan sonra, web siteleri dizinine bağlanır. Ve kullanıcının sorgusuyla en alakalı sonuçları arar. Arama motoru daha sonra sonuçları alaka düzeyine göre sıralar ve kullanıcıya gösterir. Son olarak arama motoru, kullanıcının geçmiş aramalarına dayanarak sonuçları kişiselleştirebilir.

Herhangi bir arama motorunun amacı, kullanıcıların sorguları ile en alakalı ve güncel sonuçları sağlamaktır. Dolayısıyla, arama motoru sonuçlarınızın neden eskisinden farklı göründüğünü merak ediyorsanız, bunun nedeni muhtemelen algoritmanın yeni bilgileri yansıtacak şekilde güncellenmiş olmasıdır. Kullanıcı amacı, sayfaların arama motorlarında sıralanmasında önemli bir faktördür. Bu, arama motorlarının kişinin belirli bir terimi sorguladığında ne aradığını dikkate aldığı anlamına gelir. Farklı arama motorları sayfaları işlemek için farklı yöntemler kullanır. Bu, belirli bir sorgu için sonuçların hangi arama motorunun kullanıldığına bağlı olarak değişebileceği anlamına gelir. Şimdi az önce bahsettiğimiz sorguların nasıl listelendiklerine bir göz atalım.

Sınıflandırma

Sorgu sınıflandırmadaki ilk adım, kullanıcının sorgusuna bakmak ve ne hakkında olduğunu belirlemektir. Bu, sorguda kullanılan kelimelere ve bağlamlarına bakılarak yapılabilir. Örneğin, “satış yapmak” kelimesini kullanan bir sorgu muhtemelen bir şey satmakla ilgiliyken, “hava” kelimesini kullanan bir sorgu muhtemelen hava durumunu öğrenmekle ilgilidir. Sorgunun genel konusu belirlendikten sonra, sorgu daha spesifik bir kategoriye sınıflandırılabilir. Örneğin, laptop satın almakla ilgili bir sorgu bilgisayar sorgusu olarak sınıflandırılabilirken, laptop tamiriyle ilgili bir sorgu bilgisayar tamir sorgusu olarak sınıflandırılabilir. Firmalar, şirketler, işletmeler, markalar sorguların nasıl sınıflandırılacağını anlayarak arama motoru reklamlarını daha iyi hedefleyebilir. Ve mesajlarının kullanıcının ihtiyaçlarıyla alakalı olmasını sağlayabilir.

Bağlamsallaştırma

Mobil Arama Motoru Kahve Sorgusu Google SERP 6611

Mobil Arama Motoru Kahve Sorgusu Google SERP Ekranı

Kullanıcının sorgusu sınıflandırıldıktan sonra, bir sonraki adım onu bağlamsallaştırmaktır. Bu, kullanıcının konumunu, cihazını ve sorgunun sonuçlarını etkileyebilecek diğer faktörleri anlamayı içerir. örneğin, cep telefonunda “kahve” araması yapan bir kullanıcı muhtemelen yakınlarda kahve satan bir kafe arıyordur. Ancak masaüstü bilgisayarında “kahve” araması yapan bir kullanıcı muhtemelen bir kahve tarifi veya online kahve dağıtım hizmeti arıyordur. işletmeler, bir sorgunun bağlamını anlayarak reklamlarını daha iyi hedefleyebilir ve mesajlarının kullanıcının ihtiyaçlarıyla alakalı olmasını sağlayabilir.

Örneğin, bazen cep telefonunuzda ”kahve” kelimesini aratırsanız, size yakında kahve satışı yapan işletme yerine, size kahve hakkında bilgi verebilir.

Bağlan

Bir kullanıcı sorgusuna, alakalı sonuçlar göstermek için, arama motorunun öncelikle kullanıcının amacını anlaması gerekir. Arama motoru kullanıcının amacını anladıktan sonra, web siteleri dizinine bağlanır. Ve kullanıcının sorgusuyla en alakalı sonuçları arar.

arama motoru veritabani ve dizine ekleme 6611

Arama Motoru Veri Tabanı ve Dizine Ekleme

Dizin, arama motoruna açık tüm web sitelerinin bir veri tabanıdır. Bir kullanıcı bir sorgu girdiğinde, arama motoru kullanıcının sorgusuyla eşleşen web sitelerini bulmak için dizinine bakar. Arama motoru, dizinine bağlanarak kullanıcıya en alakalı sonuçları sunabilir.

Sırala

Bir kullanıcı, bir arama motoruna bir sorgu girdiğinde, motor sorguyla ilgili sayfalar için web interneti tarar. Arama motoru daha sonra sonuçları alaka düzeyine göre sıralar ve kullanıcıya gösterir. Sonuçları alaka düzeyine göre gösterim sağlama işlemine sıralama denir.

Arama motorları, hangi sayfaların kullanıcının sorgusuyla en alakalı olduğunu belirlemek için sayfanın başlığı, meta etiketleri ve içeriği gibi çeşitli faktörler kullanır. Arama motorları bu faktörleri dikkate alarak kullanıcılara en alakalı sonuçları sunabilir. Ve böylece kullanıcıların ihtiyaç duydukları bilgileri bulmalarını kolaylaştırır. Örnek olarak aşağıdaki sorguyu kullanalım: “SEO nasıl yapılır?.”

Google Arama Motoru Alaka Duzeyine Gore SERP Siralamasi 6611

Google Arama Motoru Alaka Düzeyine Göre SERP Sıralaması

Arama motoru ilk olarak SEO ile ilgili web sitelerini arayacaktır. Daha sonra sonuçları alaka düzeyine göre sıralayacak ve en alakalı sonuçlar ilk olarak görünecektir. Arama motoru, sonuçları sıralarken kullanıcının konumunu da dikkate alabilir. Örneğin, kullanıcı Türkiye ‘de ise, arama motoru Türkiye ‘de SEO nasıl yapılır? ile ilgili web sitelerine öncelik verebilir.

Kişiselleştirme

Son olarak, arama motoru sonuçları kullanıcı için kişiselleştirir. Bu, arama motorunun kullanıcıya en alakalı sonuçları sunmak için kullanıcının geçmiş aramalarını, konumunu ve diğer faktörleri dikkate aldığı anlamına gelir. Örneğin, geçmişte “kahve” araması yaptıysanız, arama motoru bunu hatırlayacak ve tekrar “kahve” araması yaptığınızda size yakın kahve satışı yapan işletmeleri gösterecektir.

Kullanıcıların Arama Motorlarının Nasıl Davrandıkları Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Bir arama motoru kullandığınızda, verilerinizi toplar. Arama geçmişinize, tıkladığınız şeylere ve ziyaret ettiğiniz web sitelerine bakar. Bu verileri size hedefli reklamlar vermek için kullanır. Örneğin, Google’da makarna tarifi arıyorsanız, makarna veya peynir reklamları görmeye başlayabilirsiniz. Bunun nedeni, arama motorunun bu şeylerle ilgilendiğinizi bilmesidir. Hedefli reklamlar, ilgi alanlarınızla alakalı oldukları için faydalı olabilir. Ancak, bazı insanlar bunları istilacı ve müdahaleci bulmaktadır. Her iki durumda da, arama motorlarının verilerinizi nasıl kullandığının farkında olmanız önemlidir. Böylece onları kullanıp kullanmama konusunda bilinçli bir karar verebilirsiniz.

O zaman bildiğimiz bir şey var. Google kullanıcı davranışını bir sıralama faktörü olarak kullanıyor. Google, arama algoritmasının iç işleyişi konusunda her zaman ağzı sıkı olmuştur. Ancak yıllar içinde şirket, web sitelerini sıralamak için kullandığı bazı faktörleri yavaş yavaş ortaya çıkardı. Bunlar arasında web sitesi içeriği, bağlantı popülerliği ve kullanıcı davranışı gibi unsurlar yer alıyor.

Google’ın dikkate aldığı her şeyi bilmesek de, kullanıcı davranışının önemli bir sıralama faktörü olduğunu biliyoruz. Google, kullanıcıların bir sitede ne kadar zaman geçirdikleri, siteyle ne tür etkileşimlerde bulundukları ve siteye daha sonra geri gelip gelmedikleri gibi şeyleri izler. Bu verilere dayanarak Google, bir web sitesinin kullanıcılar için ne kadar yararlı olduğunu değerlendirebilir ve sıralamasını buna göre ayarlayabilir. Google’ın arama algoritmaları, belirli bir sorgunun sonuçlarının nasıl sıralanacağını belirlerken çok çeşitli faktörleri dikkate alır.

Bu faktörlerden bazıları doğrudan web sitesi sahiplerinin kontrolü altındayken ( Örneğin, içeriğin kalitesi ve miktarı), diğerleri kullanıcı davranışları tarafından belirlenir ( Örneğin, tıklama oranı ve sitede geçirilen süre).

Google SERP Sıralama Faktörleri

Google’ın bu faktörlerin her birine ne kadar ağırlık verdiğini kesin olarak söyleyemesek de, kullanıcı davranışının arama motorunun sıralama algoritmasında bir rol oynadığı açıktır. Bu nedenle, web sitenizin tasarımının ve içeriğinin kullanıcı deneyimini nasıl etkilediğini göz önünde bulundurmanız önemlidir. Kullanıcılar sitenizde aradıklarını bulamazlarsa, arama sonuçları sayfasına geri tıklayıp başka bir sonucu denemeleri muhtemeldir.

Örneğin, TO ‘nuzu olumsuz etkileyecek ve sonunda daha düşük bir sıralamaya yol açabilecektir. Tersine, iyi bir kullanıcı deneyimi sunan ve kullanıcıların ilgisini çeken bir web sitesi tasarlayabilirseniz, arama motoru sıralamanız üzerinde olumlu bir etki görmeniz muhtemeldir.

Davranış ölçümlerine bakarken kullanıcıyı her zaman akılda tutmak önemlidir. Yukarıdaki örnekler sadece birer örnektir. Her vaka farklıdır ve yaklaşımınızı her bir kullanıcıya göre uyarlamanız önemlidir. Unutmayın, davranış ölçümlerinin ilk etapta yapılmasının nedeni kullanıcıdır. Onların ihtiyaçlarını ve motivasyonlarını anlayarak verileri daha etkili bir şekilde toplayabilir ve yorumlayabilirsiniz. Dolayısıyla, herkese uyan tek bir yaklaşımla yetinmeyin. Kullanıcıyı anlamak için zaman ayırın ve davranışlarını daha doğru bir şekilde değerlendirebileceksiniz.

google arama motoru seo optimizasyonu 6611

Google Arama Motoru

Tıklama Oranı

Tıklama oranı (TO ), Google’ın sıralama algoritmasında belirlenen bir faktördür. TO, arama yapanların arama motoru sonuç sayfalarında ( SERP ‘ler) görüntüledikten sonra belirli bir sonuca ne sıklıkla tıkladıklarının bir ölçüsüdür. Yüksek TO, arama yapanların sonucun sorguları için alakalı ve faydalı bir eşleşme olduğuna inandığını gösterir. Google bu sinyali, belirli bir sonucun ne kadar alakalı ve faydalı olduğunun bir göstergesi olarak kullanır. Kullanıcıların belirli bir sonuca tekrar tekrar tıklaması, bu sonucun sorguları için iyi bir eşleşme olduğunu düşündüklerinin bir göstergesidir. Öte yandan düşük bir TO, sonucun Google’ın umduğu kadar alakalı veya faydalı olmadığını gösterebilir. Bunu basit bir örnekle açıklayalım:

Örneğin, Google’da Tinyhouse aradığınızı varsayalım. Sorgunuzu yazıyorsunuz ve bir sonuç listesi alıyorsunuz. İlk sonuca tıklıyorsunuz ve aradığınız şeyin bu olmadığını görüyorsunuz. SERP’e geri dönüyor ve ikinci sonuca tıklıyorsunuz. Bu kez aradığınızı buluyorsunuz. İkinci sonucun TO ‘su yüksektir. Çünkü SERP ‘te gördükten sonra ona tıklamışsınızdır. İlk sonucun TO ‘su düşüktür çünkü onu alakalı veya yararlı bulmadınız.

Web Sitesinin Kalitesini Tıklama Oranı mı Belirler?

Yani bir web sitesinin kalitesini belirleyen tek şey tıklanma oranı mıdır? Cevap hayır. Google’ın makine öğrenimi algoritmalarının bir web sitesinin kalitesini belirlerken dikkate aldığı başka faktörler de vardır. Ancak, TO en önemli faktörlerden biridir. Dolayısıyla, web sitenizin alakalı sorgular için daha sık görüntülenmesini istiyorsanız, web sitenizin yüksek bir TO ‘ya sahip olduğundan emin olmanız gerekir. Bunu, web sitenizi arama motorları için optimize ederek ve web sitenizin sorguyla alakalı olduğundan emin olarak yapabilirsiniz.

Web Sitesinde Geçirilen Süre

Bir diğer önemli faktör de kullanıcıların arama sonuçlarına tıkladıktan sonra belirli bir web sitesinde geçirdikleri süredir. Bu, sitenin içeriğinin kalitesinin bir göstergesi olarak kabul edilir. Eğer kullanıcılar arama sonuçları sayfasına hızlı bir şekilde geri dönerlerse, muhtemelen aradıklarını bulamamışlardır. öte yandan, sitede uzun bir süre kalırlarsa, içeriği değerli ve keşfetmeye değer bulduklarını gösterir.

Örneğin, arama motoru optimizasyonu nasıl yapılacağı hakkında bilgi aradığınızı varsayalım. Umut verici görünen bir sonuç buluyorsunuz ve üzerine tıklıyorsunuz. Siteye girdiğinizde, aradığınız şeyin bu olmadığını fark ediyorsunuz. Hızlıca SERP ‘e geri dönüyor ve bir sonraki sonuca tıklıyorsunuz. Bu sefer aradığınızı buluyorsunuz. İlk sitenin sitede kalma süresi düşüktü. Çünkü hızlı bir şekilde SERP ‘e geri döndünüz. İkinci sitenin sitede kalma süresi yüksektir çünkü aradığınız bilgiyi bulmuş ve sitede kalmışsınızdır.

Hemen Çıkma Oranı

Son olarak Google, bir web sitesinin hemen çıkma oranına da bakar. Hemen çıkma oranı, bir siteye tıklayan ve ardından hemen arama sonuçları sayfasına geri dönen kullanıcıların yüzdesidir. Hemen çıkma oranının yüksek olması, kullanıcıların sitede aradıklarını bulamadıklarını, siteye tıkladıktan sonra hızla siteyi terk ettiklerini gösterir. öte yandan, hemen çıkma oranının düşük olması, kullanıcıların bulduklarından memnun kaldıklarını ve bir süre sitede kaldıklarını gösterir.

Arama Motorları Arama Sonuçlarını Nasıl Gösteriyor?

Arama Motorlari Arama Sonuclarini Nasil Gosteriyor 6611

Arama Motorları Arama Sonuçlarını Nasıl Gösteriyor

Bir kullanıcı bir arama motoruna bir sorgu girdiğinde, motor milyarlarca belgeden oluşan dizini tarar ve iki şey yapar. Birincisi, yalnızca arama yapan kişinin sorgusuyla alakalı veya yararlı olan sonuçları döndürür. İkincisi, bu sonuçları yararlı ve alakalı olarak algıladığı sıraya göre sıralar. SEO arama motoru optimizasyonu sürecinin, etkilemesi şey gereken hem alaka düzeyi hem de kullanışlılıktır.

İlgili Sonuçları Döndürme

ilgili sonuçları döndürmenin ilk adımına indeksleme denir. Bu aşamada, arama motorları web ‘i tarar. Ve buldukları tüm web sitelerinin ve bu web sitelerinin içerdiği tüm kelimelerin bir veri tabanı olan bir dizin oluşturur. Dizin, her web sitesindeki her kelime için, o kelimeyi içeren tüm web sitelerinin bir listesini ve her web sitesinde kaç kez göründüğünü içerir. Dizin tamamlandıktan sonra, arama motoru ilgili sonuçları sorgularla eşleştirmeye başlayabilir. Bir kullanıcı bir sorgu girdiğinde, arama motoru sorgusundaki tüm kelimelere bakar. Aynı kelimeleri dizinindeki web sitelerinde bulmaya çalışır.

Ancak, sorgudaki kelimelerle bir web sitesindeki kelimeleri eşleştirmek alaka düzeyini belirlemek için yeterli değildir. Kahve hakkında, kelimeden yalnızca bir kez bahseden bir sayfa, muhtemelen ‘Kahve’ hakkında bir makale, fotoğraflar ve tarihi hakkında bilgiler içeren bir sayfa kadar alakalı değildir. Bu nedenle, arama motoru alaka düzeyini belirlemek için bir kelimenin sayfada kaç kez geçtiğine ve hangi bağlamda geçtiğine de bakar.

İlgili sonuçları sorgularla eşleştirme işlemine sıralama denir. Sonuçları sıralamak için, arama motorunun her bir sonucun arama yapan kişinin sorgusu için, ne kadar yararlı olduğunu anlaması gerekir. Bunu yapmak için arama motoru, aşağıda listelenen bazı çeşitli faktörlere bakar.

  • Sorgu kelimelerinin sayfada görünme sayısı
  • Sorgu kelimelerinin sayfadaki konumu
  • Sayfanın, sorgu için sıralanan diğer sayfalarla aynı konu hakkında olup olmadığı
  • Sayfanın yaşı
  • Sayfaya bağlantı veren diğer web sitelerinin sayısı
  • Sayfanın sahip olduğu sosyal sinyal sayısı (paylaşımlar, beğeniler, vb.)

Bu faktörlerin her birine bir ağırlık veya önem verilir. Arama motoru bunları hangi sayfaların sorguyla en alakalı olduğunu belirlemek için kullanır. SEO arama motoru optimizasyonu amacı, arama motorunun sonuçları sıralamak için kullandığı faktörleri etkilemektir. Web sitenizi arama için optimize ederek, arama sonuçlarında daha üst sıralarda görünme şansınızı artırabilirsiniz.

Sonuçları Nasıl Gösteriyor?

Arama motorları arama sonuçlarını çeşitli şekillerde gösterir. Ancak en yaygın olanı organik sonuçlar olarak adlandırılan sonuçlardır. Bunlar ücretli reklam olmayan sonuçlardır.
Bunun yerine, arama motorunun kullanıcının sorgusuyla en alakalı olduğunu belirlediği web siteleridir. Organik sonuçlar, birkaç farklı şekilde görüntülenir. Ancak en yaygın olanı SERP ‘ler veya arama motoru sonuç sayfaları olarak adlandırılanlardır.

Bir kullanıcı bir arama motoruna bir sorgu girdiğinde, motor milyarlarca belgeden oluşan dizini tarar. Ve kullanıcının sorgusuyla en alakalı olduğuna inandığı web sitelerinin bir listesini listeler. Bu liste SERP olarak bilinir. Tipik bir SERP üç ana sonuç türü içerir.

Organik Sonuçlar

Bunlar, arama motorunun kullanıcının sorgusuyla en alakalı olduğunu belirlediği web sayfaları ve içerikleridir. Her web sitesinin başlığı, URL’si ve sitenin kısa bir açıklamasıyla birlikte bir liste halinde görüntülenirler. Organik arama sonuçları, arama motorunun kullanıcının sorgusuyla en alakalı olduğunu belirlediği web sayfalarıdır. Her web sayfasının başlığı, URL’si ve sayfanın kısa bir açıklamasıyla birlikte bir liste halinde görüntülenirler. Organik aramalar, yapılandırılmış verilerle farklı şekilde de görünebilir.

Ücretli Sonuçlar

Ücretli sonuçlar, SERP ‘te yer almak için arama motoruna ödeme yapan web siteleridir. Her web sitesinin başlığı, URL’si ve sitenin kısa bir açıklamasıyla birlikte bir liste halinde görüntülenirler. Gösterim ve SERP konumları değişiklik gösterebilir. Site içeriği, anahtar kelime seçimi, maliyet değerleri vs bu sonuçlarda rekabeti belirleyen faktörlerdir. Arama motoru pazarlaması için, işletmeler tarafından fazlaca tercih edilen sonuç gösterim şeklidir. Bu sonuçlarda yer almak için genellikle ‘Google Ads‘ kullanılır.

Yerel Sonuçlar

Yerel sonuçlar, arama motorunun kullanıcının sorgusuyla alakalı olduğunu belirlediği yerel işletmeler profili ve web siteleri sonuçları. Bu sonuçlarda, işletmenin adı, adresi, web sitesi ve telefon numarasıyla birlikte bir haritası görüntülenirler.

Bir SERP ‘in görüntülenme şekli, kullanıcının kullandığı cihaza bağlı olarak değişebilir. Örneğin, mobil SERP ‘ler genellikle kullanıcıların işletmeleri doğrudan SERP ‘ten arayabilmeleri için tıkla-ara, yol tarifi al, web sitesi, rezervasyon düğmeleri içerir.

Arama Motoru Sonuç Sayfası (SERP) İçerik Çeşitleri

Resim

Google görsel arama, kullanıcıların ilgilendikleri görselleri bulmaları için harika bir yoldur. Arama sonuçlarında farklı formatlarda sunulabilir. Kullanıcılar görselin adını, boyutunu, açıklamasını ve oluşturucusunu görür. Eğer görsel SEO arama motoru optimizasyonuna uygun optimize edilmişse, buna benzer bilgileri görebilirsiniz. Bu da kullanıcıların kullanmak istedikleri görselleri bulmalarını çok daha kolay hale getiriyor.

Ayrıca, görsel arama, görsellerin bulunduğu web sitelerine bağlantılar sağlayarak kullanıcıların belirli bir görsel hakkında daha fazla bilgi almasını kolaylaştırır. Örneğin, bir kullanıcı belirli bir çiçek türünün görselini arıyorsa, çok sayıda sonuç bulmak için Google Görsel Arama ‘yı kullanabilir. Sonuçlardan birine tıkladığında, kullanıcı o görselin bulunduğu web sitesine yönlendirilir. Kullanıcı buradan, bilimsel adı veya en iyi nerede yetiştiği gibi çiçek hakkında daha fazla bilgi edinebilir. Bu nedenle arama motoru görsel arama, belirli görselleri arayan kullanıcılar için değerli bir araçtır.

Haritalar

Google Haritalar, kullanıcıların ilgilendikleri haritaları bulmaları için harika bir yoldur. Arama sonuçlarında işletme profillerini kolayca bulmak için sunulur. Ve kullanıcılar harita adını, açıklamasını ve oluşturucusunu hızlı bir şekilde görebilir. Bu, kullanıcıların kullanmak istedikleri haritaları bulmalarını çok daha kolay hale getirir. Ek olarak, harita arama, haritaların bulunduğu web sitelerine bağlantılar sağlar.

Kullanıcıların belirli bir harita hakkında daha fazla bilgi almasını kolaylaştırır. Harita arama, haritaları hızlı ve kolay bir şekilde bulması gereken herkes için değerli bir araçtır. Google Haritalar ekibinin sıkı çalışması sayesinde, kullanıcılar artık ihtiyaç duydukları haritaları bulmanın çok daha basit ve hızlı bir yolunun keyfini çıkarabilirler. Yerel işletmeler için dijital pazarlama faaliyetleri yürütüyorsanız bu alanı muhakkak etkin kullanın!

Haberler

Google Haberler, kullanıcıların ilgilendikleri haber makalelerini bulmaları için harika bir yoldur. Arama sonuçları kolayca sindirilebilir bir formatta sunulur. Ve kullanıcılar haberin adını, açıklamasını ve yaratıcısını hızlı bir şekilde belirleyebilir. Bu, kullanıcıların okumak istedikleri haber makalelerini bulmalarını çok daha kolay hale getirir.

Akademisyen

Google Akademik arama, kullanıcıların ilgilendikleri bilimsel makaleleri bulmaları için harika bir yoldur. Arama sonuçları kolayca sindirilebilir bir formatta sunulur ve kullanıcılar makale adını, açıklamasını ve yazarını hızlı bir şekilde belirleyebilir. Google Scholar zengin bilgi sunarken, arama sonuçlarında görünen makalelerin hepsinin ihtiyaçlarınızla ilgili olmayacağını unutmamak önemlidir. Her araştırma aracında olduğu gibi, bir makaleyi okumak için zaman harcamadan önce sonuçların alaka düzeyini değerlendirmek önemlidir. Bununla birlikte, doğru kullanıldığında Google Akademik Arama, bilimsel makaleler bulmak için paha biçilmez bir araç olabilir.

Videolar

Google Video Arama, kullanıcıların izlemek istedikleri videoları bulmaları için harika bir yoldur. Arama sonuçları kolayca sindirilebilir bir formatta sunulur ve kullanıcılar video adını, açıklamasını ve uzunluğunu hızlı bir şekilde belirleyebilir. Bu, kullanıcıların izlemek istedikleri videoları bulmalarını çok daha kolay hale getiriyor. Ek olarak, video arama sonuçları da kategoriye göre gruplandırılmıştır, böylece kullanıcılar seçeneklerini daha da daraltabilirler. Bu, belirli bir video türü arayanlar için harika bir özellik. Genel olarak, Google Video Arama, video bulmayı hızlı ve kolay hale getiren inanılmaz derecede kullanışlı bir araçtır.

Makale

önceden Google, arama sonuçlarında bir makale hakkında yalnızca başlık ve yazar gibi temel bilgileri gösteriyordu. Ancak yapılandırılmış verilerin kullanılmaya başlanmasıyla birlikte Google artık yayın tarihi, küçük resim ve kısa açıklama gibi ek bilgileri de görüntüleyebiliyor. Bu sayede kullanıcılar, okumak için tıklamadan önce bir makalenin ne hakkında olduğunu daha iyi anlayabiliyor.

Kitap

Google Kitap Arama, Google’ın taradığı, optik karakter tanıma kullanarak metne dönüştürdüğü ve dijital veritabanında sakladığı kitapların tam metnini arayan bir Google hizmetidir. Dijitalleştirilmemiş kitaplar yalnızca başlık ve yazara göre bulunabilir.

Kurs

Google’ın kurs arama sonuçları görünümü, kullanıcıların çevrimiçi veya yerel kurslar hakkında bilgi bulması için harika bir yoldur. Veriler kolayca anlaşılabilir bir formatta sunuluyor ve kullanıcılar kurs başlığını, açıklamasını ve eğitmenini hızlı bir şekilde belirleyebiliyor. Bu, kullanıcıların almak istedikleri kursları bulmalarını çok daha kolay hale getirir. Ayrıca, kurs arama sonuçları görünümü, üniversitelerin ve eğitim kurumlarının web sitelerine bağlantılar sağlayarak kullanıcıların belirli bir kurs hakkında daha fazla bilgi almasını kolaylaştırır.

Veri Seti

Google Veri Kümesi Arama, kullanıcıların ilgilendikleri veri kümelerini bulmaları için harika bir yoldur. Arama sonuçları kolayca sindirilebilir bir formatta sunulur ve kullanıcılar veri kümesi adını, açıklamasını ve oluşturucusunu hızlı bir şekilde belirleyebilir. Bu, kullanıcıların kullanmak istedikleri veri kümelerini bulmalarını çok daha kolay hale getirir. Ayrıca, Veri Kümesi Araması, veri kümelerinin bulunduğu web sitelerine bağlantılar sağlayarak kullanıcıların belirli bir veri kümesi hakkında daha fazla bilgi almasını kolaylaştırır.

Etkinlik

Google Etkinlik Arama, kullanıcıların ilgilendikleri etkinlikleri bulmaları için harika bir yoldur. Arama sonuçları kolayca sindirilebilir bir formatta sunulur ve kullanıcılar etkinlik adını, açıklamasını ve konumunu hızlı bir şekilde belirleyebilir. Bu, kullanıcıların katılmak istedikleri etkinlikleri bulmalarını çok daha kolay hale getirir. Ayrıca, Etkinlik Arama, etkinliklerin düzenlendiği web sitelerine bağlantılar sağlayarak kullanıcıların belirli bir etkinlik hakkında daha fazla bilgi almasını kolaylaştırır.

Doğruluk kontrolü

Doğruluk kontrolü, bir iddianın veya ifadenin doğruluğunu değerlendiren bir içerik parçasıdır. Makaleler, videolar veya diğer içerik parçalarıyla ilgili web sayfalarında kullanılabilir. Doğruluk kontrolü türü, doğruluk kontrolünü gerçekleştirme sürecini veya doğruluk kontrolünü yapan kuruluşu değil, gerçek doğruluk kontrolünü tanımlamayı amaçlamaktadır.

SSS (Sıkça Sorulan Sorular)

SSS, bir konu hakkında sıkça sorulan soruları yanıtlayan bir içerik parçasıdır. Bir web sitesindeki SSS sayfası veya Sıkça Sorulan Sorular içeren bir forum başlığı gibi SSS sağlayan web sayfalarında kullanılabilir. SSS türü, soru sorma veya yanıtlama sürecinden ziyade gerçek soruları ve yanıtları tanımlamayı amaçlamaktadır.

Nasıl Yapılır?

Bir şeyin nasıl yapılacağını anlatan bir içerik parçasıdır. Nasıl yapılır kılavuzu veya yemek tarifi gibi talimatlar sağlayan web sayfalarında kullanılabilir. Nasıl yapılır türü, bir şeyin nasıl yapılacağını öğrenme veya öğretme sürecinden ziyade, bir şeyin yapılmasında yer alan gerçek adımları tanımlamak için tasarlanmıştır.

İş İlanı

İş ilanı, bir iş ilanını tanımlayan bir içerik parçasıdır. iş panoları veya kariyer web siteleri gibi iş listeleri sağlayan web sayfalarında kullanılabilir. JobPosting türü, bir iş bulma veya başvurma sürecinden ziyade gerçek iş ilanını tanımlamak için tasarlanmıştır.

Yerel işletmeler

Local Business, yerel bir işletmeyi tanımlayan bir içerik parçasıdır. Bir işletmenin web sitesi veya dizin listesi gibi yerel bir işletme hakkında bilgi sağlayan web sayfalarında kullanılabilir. Local Business türü, işletmeyi bulma veya işletmeyle iletişime geçme sürecinden ziyade gerçek işletmeyi tanımlamayı amaçlar.

Haber makalesi

News Article, bir haber olayını açıklayan bir içerik parçasıdır. Haber web siteleri veya haber toplayıcıları gibi haber sağlayan web sayfalarında kullanılabilir. NewsArticle türü, haberi bulma veya okuma sürecinden ziyade gerçek haber olayını tanımlamayı amaçlar.

Ürün

Google Ürün Arama, kullanıcıların ürünler hakkında bilgi bulmasını sağlayan ücretsiz bir arama motorudur. Bing veya Yahoo gibi diğer arama motorlarına benzer, ancak ürün aramalarında uzmanlaşmıştır. Kullanıcılar ürünleri anahtar kelimeye, ürün kategorisine veya markaya göre arayabilir. Ayrıca, sonuçlarını fiyat, renk, durum ve daha fazlasına göre daraltabilirler. Google Ürün Arama, diğer kullanıcıların ürün incelemelerini ve derecelendirmelerini de sunar. Bu, satın alma kararı verirken yardımcı olabilir. Genel olarak, Google Ürün Arama çevrimiçi ürün bilgisi bulmak için değerli bir araçtır.

Google alisveris urun arama 6611

Google Alışveriş, Ürün Arama

İnceleme

İnceleme, bir incelemeyi tanımlayan bir içerik parçasıdır. Ürün inceleme siteleri veya restoran inceleme siteleri gibi inceleme sağlayan web sayfalarında kullanılabilir. İnceleme türü, incelemeyi yazma veya yayınlama sürecinden ziyade gerçek incelemeyi tanımlamak için tasarlanmıştır.

TV Dizileri

TV Dizisi, birbiriyle ilişkili televizyon programlarından oluşan bir seridir. Bir TV ağı web sitesindeki şov sayfası gibi bir TV dizisi hakkında bilgi sağlayan web sayfalarında kullanılabilir. TV Series türü, diziyi izleme sürecinden ziyade gerçek diziyi tanımlamak için tasarlanmıştır.

Diğerleri

Mobil SERP ‘ler genellikle kullanıcıların işletmeleri doğrudan SERP’ ten arayabilmeleri için tıkla-çağır düğmeleri de içerir. Ücretli sonuçlar, SERP ‘te yer almak için arama motoruna ödeme yapan web siteleridir. Her web sitesinin başlığı, URL’si ve sitenin kısa bir açıklamasıyla birlikte bir liste halinde görüntülenirler. Ücretli sonuçlar mobil cihazlarda da farklı görünebilir.

  1. Reklam
  2. Yalnızca arama reklamı
  3. Tanıtımı yapılan ürün
  4. Sponsorlu bir sonuç

Yerel sonuçlar, arama motorunun kullanıcının sorgusuyla alakalı olduğunu belirlediği ancak yerel işletmeler olan web siteleridir. Her işletmenin adı, adresi ve telefon numarasıyla birlikte bir harita üzerinde görüntülenirler. Yerel sonuçlar mobil cihazlarda da farklı görünebilir.

  1. Yerel paket
  2. Yerel bulucu (harita)
  3. Yerel işletme reklamı
  4. Atlıkarınca
  5. Çağrı

Bir SERP ‘in görüntülenme şekli, kullanıcının kullandığı cihaza bağlı olarak değişebilir. Örneğin, mobil SERP ‘ler genellikle kullanıcıların işletmeleri doğrudan SERP ‘ten arayabilmeleri için tıkla-çağır düğmeleri içerir.

Web sitesinin Arama Motorunu Sıralamasını Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Web sitenizin arama sonuçlarındaki sıralamasını etkileyebilecek bir dizi faktör vardır. Bu faktörlerden bazıları sizin kontrolünüzdeyken bazıları değildir. Kontrol edebileceğiniz faktörler:

  • Web sitenizdeki içerik: Web sitenizdeki metin, sıralamada yer almak istediğiniz anahtar kelimelerle alakalı olmalıdır.
  • Web sitenizin yapısı: Web sitenizin kodlanma şekli, arama motorlarının sitenizi indeksleme ve tarama şeklini etkileyebilmekte.
  • Web sitenize verilen bağlantılar: Web sitenize bağlantı veren web sitelerinin sayısı ve kalitesi, web sitenizin sıralamasını etkileyebilir.

Kontrol edemeyeceğiniz faktörler:

  • Alan adınızın yaşı: Uzun süredir var olan alan adlarına arama motorları tarafından genellikle daha fazla ağırlık verilmektedir.
  • Bir anahtar kelime için yapılan arama sayısı: Daha popüler anahtar kelimelere arama motorları tarafından genellikle daha fazla ağırlık verilmektedir.
  • Arama yapan kişinin konumu: Arama yapan kişinin konumuyla alakalı olan web sitelerine arama motorları tarafından genellikle daha fazla ağırlık verilmektedir.

Sonuç olarak, bir SERP ‘te görünebilecek birçok farklı sonuç türü var. Ve her tür mobil cihazlarda farklı şekilde görünebilir. Farklı sonuç türlerini ve bunların mobil cihazlarda nasıl görünebileceğini anlayarak web sitenizi mobil arama yapanlar için daha iyi optimize edebilirsin.