Dijital Analiz ve Raporlama

Dijital Analiz ve Raporlama2022-10-06T17:43:36+03:00

Dijital analiz nedir? web siteleri, sosyal medya platformları ve mobil uygulama kaynakları sayesinde elde edilen dijital nicel ve nitel verileri analiz ederek kullanıcıların neyi, nasıl aradığını, deneyiminizi ve stratejilerinizi nasıl geliştirebileceğinizi daha net bir şekilde ortaya koymak için çeşitli teknolojilerle yapılan süreç ve işlerin bütünüdür. Birden çok kaynaktan elde edilen bu kanallar arası analitik dönüşümü tamamlamak için, en iyi ilişki ve öngörüleri sağlamaya yardımcı olur.

Dijital analiz ve raporlama; dijital varlık (web siteler, sosyal medya platformları, arama motorları vs) içerik ve deneyimlerinden, çeşitli analiz ve raporlama araçları sayesinde elde edilen rapor ve analiz veri setleri olarak tanımlanabilir. Dijital pazarlama süreçlerinde analiz ve raporlamalarla çeşitli performans, ölçme, planlama, yatırım, satış, değerlendirme verileri olarak kullanılır.

Dijital analiz ve raporlama sadece dijital pazarlama için değil, birçok iş geliştirme ve iş modeli içinde kullanılmaktadır. Örneğin, rakip bir firmanın dijital marka trendini ve marka olarak aranma hacmini öğrenmemiz, bizimde marka ve marka yatırımı yapmamız için bir strateji oluşturmamıza fayda sağlar. Dijital pazarlama performansını ölçmek ve değerlenmek içinde kullanılması en önemli nedenlerin başında gelmektedir. Dijital pazarlama için yapılan çalışmaların ne kadar etkili olduğu anlamak için yapılması kesinlikle gereklidir.

burak yildiz profil1 6969

BURAK YILDIZ

Dijital Pazarlama, Performans Uzmanı

Dijital Performansınızı Artırın

Neden Dijital Analiz ve Raporlama?

Dijital raporlama ve analiz, dijital pazarlama için kullanılan tüm yöntem ve şekillerin başarılı bir sonuca ulaşması için yapılması gereklidir. Bir SEO – Arama Motoru Optimizasyonu çalışması yapmaya başlamadan önce ve sonra muhakkak gerekli tüm dijital analiz ve raporlama verileri elde edilmeli. Akabinde, bu veriler-raporlar sayesinde SEO strateji ve planlamaları yapılmalı. Aksi halde yapılan SEO çalışmalarıyla etkili sonuçlar elde etmek pek mümkün değil.

Neden Dijital Analiz ve Raporlama yapilmali 6969

Analiz ve raporları elde etmek için, dijital platformlardaki varlıklarımız belli bir süreç, içerik, performans seviyesine uygun olmalıdır. Çok kısa zaman önce kurulmuş bir internet sitesinin içerikleri sayesinde, içerik veya rakip analizi yapmamız doğru sonuçları vermeyebilir. Eğer yeni bir dijital girişim oluşturmak istiyorsanız, bu durum değişkenlik gösterebilir. Şöyle ki; size rakip olabilecek firma, marka, içerik, ürün vs için girişim yapmadan önce bunlarla ilgili analiz ve raporlar elde etmeniz girişim öncesi yapacağınız planlama ve işleyiş için çok önemlidir. Yani dijital raporlama ve analizlerden elde edilen veri ve planlamaları hangi süreçte, nasıl kullanmanız gerektiğini bilmelisiniz. Dijital performans, rekabet, itibar, pazarlama, satış, bilinirlik seviyesini yükseltmek veya optimize etmek için analiz ve raporlardan faydalanmalıyız. Örnek olarak, dijital analiz ve raporlama sayesinde;

  • Web sitesi ziyaret, kullanıcı, oturum, tıklama, etkileşim sayıları vs
  • Web sitesinden hemen çıkma oranı, ilk sayfadan sonra ayrılan kullanıcıların yüzdeleri (%)
  • Web sitesi genel ve sayfa bazlı yavaş yükleme, bozuk bağlantı vs sorunların nereden kaynaklı olduğunu ve çözüm yönergeleri.
  • internet sitesi ziyaretlerinin; demografik bilgisi, teknolojik yapısı, kaynağa göre trafik bilgisi, etkileşim ve dönüşüm oranları vs
  • Reklam kampanya performansları, yatırım ve dönüşüm bilgileri.
  • Rakiplerin ve sizin çeşitli parametrelere göre performans raporları.
  • Arama motoru anahtar kelime sıralaması, trafik sayısı-yüzdesi
  • Sosyal medya görüntüleme, beğenme, ziyaret etme, etkileşim sayısı vs
  • İşletme hesabı telefon tıklama, yol tarifi, görüntüleme, web sitesi tıklama sayısı
  • Sıralama alan anahtar kelime ve sıralama ölçekleri
  • Anahtar kelimelerin aranma sayısı, tıklama başına ücret bilgisi

gibi yüzlerce, hatta binlerce analiz verisine ulaşmak mümkündür. Bu verilerden yola çıkarak dijital pazarlama planlaması, stratejisi, yatırımı, girişimi vs yapabiliriz.

Dijital Analiz ve Raporlama Nasıl Yapılır?

Dijital Analiz ve Raporlama Nasıl Yapılır?

Dijital raporlama ve analizler; dijital varlıklar (web siteleri, sosyal medya platformları, mobil uygulamalar) üzerinden performans, deneyim, pazarlama, rekabet, teknik açıdan çeşitli analiz-raporlama araç ve platform uygulamaları sayesinde oluşturulmaktadır.

Dijital raporlama ve analiz yapmak için, bir amaç ve ortam belirlenmelidir. Buna uygun olarak, analiz ve raporlama platformları seçilmelidir. Doğruluk oranı yüksek ve hatasız veriler edinmek için analiz planlaması da yapılmalı. Kullanılacak olan araçların; sağlamış olduğu analiz ve raporlama sistemleri hakkında yeterli bilgiye sahip olmalıyız.

Web sitesi trafiği – Hangi kampanyaların işe yarayıp hangilerinin yaramadığını bilmenizi sağlar. Kaynağa göre trafik – Ziyaretçileriniz nereden geliyor? … Yeni ve geri gelen ziyaretçiler – Alaka düzeyinizi ve parça performansınızı gösterir. Oturumlar – Sitenizin aldığı ziyaret sayısı.

Dijital Analiz ve Raporlamanın Avantajları

  • Uzun vadeli ilişki ve geri bildirim sağlayan ziyaretçilere dönüşen, odaklanmış kullanıcı deneyimi ve yeni ziyaretçiler edinmenin yanı sıra, ihtiyaçları anlama konusunda öngörü oluşturan üst seviye verileri kapsar.

  • Organizasyon verimliliğini artırmaya yardımcı olmanın yanı sıra; talep, ihtiyaç ve kullanıcı isteklerine göre uyarlama yapılmış organizasyon süreçlerini optimize etmeyi sağlar.

  • Hizmetler, ürünler, içerikler ve tanıtımlar için stratejik pazarlama oluşturma noktasında yol haritası belirlemeye yardımcı olur

  • Çok yönlü ve kanallı ortam öngörüleri sayesinde kişiselleştirilmiş bir kullanıcı deneyimi fırsatı sunar.

  • Gerçek zamanlı tehdit algılama, otomatik uyarılar, verimli raporlamalar ve risk yönetimi için zamanında işlem yapmayı ve müdahale etmeyi sağlamak ve riskler azaltmak içinde kullanması gerekir. Kaynak: powerbi.microsoft.com

Blog İçerikleri

We Are Social Türkiye Dijital Raporu 2023

Yazar |5 Temmuz 2023|Dijital Analiz, Blog, Dijital İstatistik, Dijital Pazarlama, Dijital Reklamcılık, E-Ticaret (Online Ticaret), Facebook, Google Ads, Google Reklam, İnstagram, SEM, Sosyal Medya, Varsayılan, Web Site, Youtube|

Organik Sıralama ve Trafik Artıracak 12 SEO İpucu

Yazar |6 Ekim 2023|SEO, Blog, Dijital Analiz, Dijital İstatistik, Dijital Pazarlama, E-Ticaret (Online Ticaret), Google, Varsayılan|

İster küçük bir işletme sahibi olun ister bir Fortune 500 devamını oku